Schelet dinozaur, Canada
Schelet dinozaur / sursa: pixabay

Un băiat de 12 ani a făcut descoperirea vieții sale când a găsit un schelet de dinozaur datând de 69 de milioane de ani, anunță BBC.

Paleontologul amator mergea în drumeții împreună cu tatăl său într-o parte bogată în fosile din Alberta, Canada, în luna iulie, când a văzut oase care ieșeau dintr-o piatră. Joi, excavarea scheletului a fost finalizată.

Băiatul, Nathan Hrushkin, spune că atunci când a văzut oasele pentru prima dată, a rămas „literalmente fără cuvinte”.

„Nici măcar nu am fost încântat, deși știu că ar fi trebuit să fiu [”], am fost foarte șocat”, spune el pentru BBC.

Nathan, care a fost interesat de dinozauri de la vârsta de șase ani, merge adesea cu tatăl său în drumeții în situl protejat al Conservării Naturii din Canada din Albertan Badlands.

„Întotdeauna am fost atât de fascinat de modul în care oasele lor se transformă de la oase că ale noastre până la roci solide”.

În urmă cu un an, găsiseră mici fragmente de fosile, iar tatăl său a ghicit că acestea acu căzut de pe stânca de deasupra.

Așa că vara aceasta Nathan a decis să inspecteze. Oasele fosilizate ieșeau din creasta unui deal.

„Arătau literalmente ca niște oase din piatră – nu le puteai confunda cu altceva”, a spus tatăl său, Dion Hrushkin.

„Arăta ca un capăt al femurului, avea acel aspect clasic al osului, ieșind direct din pământ”.

Nathan știe că fosilele sunt protejate prin lege, așa că, imediat ce au ajuns acasă, au intrat pe site-ul web al Muzeului Royal Tyrrell, situat în Alberta și dedicat studiului vieții preistorice. Muzeul le-a spus să facă fotografii cu descoperirea și coordonatele GPS ale acesteia, ceea ce au făcut.

Badlands găzduiește multe fosile, iar un dinozaur – numit Albertosaurus – a fost descoperit de Joseph Tyrell la sfârșitul anilor 1800. Dar partea din situl de conservare pe care mergeau nu era cunoscută pentru descoperirile de fosile, așa că muzeul a trimis o echipă de experți să excaveze.

Până acum au găsit între 30 și 50 de oase în peretele canionului, toate aparținând unui tânăr Hadrosaur, estimate a  avea aproximativ trei sau patru ani.

„Probabil că eram ca majoritatea copiilor, Tyrannosaurus rex era probabil genul meu preferat”, spune Nathan.”Dar după descoperirea mea, cu siguranță prefer Hadrosaurul.”

Dinozaurul este semnificativ din punct de vedere științific, spune muzeul, deoarece fosila are o vechime de aproximativ 69 de milioane de ani, iar înregistrările din perioada respectivă sunt rare.

„Acest tânăr Hadrosaur este o descoperire foarte importantă, deoarece provine dintr-un interval de timp pentru care știm foarte puțîn despre ce fel de dinozauri sau animale au trăit în Alberta. Descoperirea lui Nathan și Dion ne va ajuta să umplem acest mare decalaj în cunoștințele noastre despre evoluția dinozaurilor”, a declarat într-un comunicat curatorul muzeului pentru paleoecologie, François Therrien.