Hong Kong, proteste
Proteste Hong Kong (sursă foto: Wikimedia Commons)

În urmă cu un an, artistul dizident chinez-australian Badiucao căuta un loc în Hong Kong pentru a afișa unele dintre lucrările sale politice, multe dintre ele fiind critice pentru Partidul Comunist Chinez, potrivit CNN.

Acum, acesta spune că nici măcar nu s-ar transfera prin aeroportul din Hong Kong de frica de a fi arestat în conformitate cu noua lege a securității naționale a orașului.

Această stare de fapt există pentru că legislația, care a intrat în vigoare marți, nu se limitează doar la libertățile de acasă. De asemenea, aceasta pune cetățenii străini care critică guvernul chinez oriunde în lume, în risc de închisoare, chiar dacă nu au pus piciorul în oraș , fiind îndeajuns doar să tranziteaze  aeroportul.

„Este cu adevărat îngrijorător și îngrozitor, nu doar pentru rezidenții din Hong Kong, ci pentru oricine îi pasă de drepturile omului în Hong Kong și de drepturile omului în China, în general”, a declarat Badiucao de la domiciliul său din Melbourne, Australia.

Timp de zeci de ani, mai întâi sub stăpânirea colonială britanică și apoi după predarea către China, survenită în 1997, Hong Kong a oferit protecție legală în fața Partidului Comunist continental. Dizidenții chinezi, academicienii occidentali și organizațiile neguvernamentale la nivel mondial au folosit Hong Kong ca un spațiu sigur pentru a se întâlni, organiza și critica Beijing, fără consecințe.