China acuza SUA pentru un zbor al unui avion U2
Avion spion U-2 / sursa: AF.mil

Beijingul a acuzat SUA că a trimis un avion spion U-2 într-o zonă interzisă zborului, pentru a observa exercițiile desfășurate de China, notează CNN.

Nava de recunoaștere de înaltă altitudine a SUA a intrat marți în spațiul aerian chinez considerată ca fiind limită în timpul exercițiilor efectuate de Comandamentul Teatrului de Nord al Armatei Populare de Eliberare, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului Chinez al Apărării, într-un comunicat.

„Infracțiunile au afectat grav exercițiile normale ale Chinei și activitățile de antrenament și au încălcat regulile de comportament pentru siguranța aeriană și maritimă dintre China și Statele Unite, precum și practicile internaționale relevante”, a spus Wu.

„Acțiunea SUA ar fi putut duce cu ușurință la judecări greșite și chiar accidente”.

Două exerciții au fost desfășurate marți în Comandamentul Teatrului de Nord, potrivit presei chineze.

O declarație a Forțelor Aeriene din Pacific ale SUA către CNN a confirmat un zbor U-2,  dar a spus că nu a încalcat nici o regulă.

„Un zvor U-2 a fost efectuat în zona de operații Indo-Pacific, în cadrul regulilor și reglementărilor internaționale acceptate care reglementează zborurile aeronavelor. Personalul Forțelor Aeriene din Pacific va continua să zboare și să funcționeze oriunde legislația internațională o permite, la momentul și ritmul ales de noi „, se arată în declarație.

Analistul militar Carl Schuster, fost director al operațiunilor din cadrul Centrului de Informații Comun al Comandamentului Pacific al SUA, și-a exprimat îndoiala cu privire la afirmațiile Beijingului.

Astfel, el a spus că echipamentul avionului spion din SUA este atât de sofisticat încât nu ar fi fost nevoie să se apropie atât de mult pentru a monitoriza exercițiile chinezești.