China impune măsuri contraceptive femeilor uigure (sursă foto: România Liberă)

China impune femeilor uigure să recurgă la metode contraceptive sau chiar la sterilizare, măsura fiind parte din eforturile guvernului chinez de a scădea populația uigură din regiunea Xinjiang, transmite BBC.

Informați  a devenit virală după ce academicianul Adrian Zenz a publicat un studiu privind felul în care uigurii, o populație musulmană care trăiește în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei, sunt tratați de către guvernul chinez.

Conform studiului care se bazează pe documente oficiale, statistici și interviuri ale femeilor din regiune Xinjiang, acestea sunt forțate să folosească metode contraceptive invazive sau să accepte sterilizarea. În anumite cazuri, femeile însărcinate care au deja mai mult de trei copii sunt amenințate cu trimiterea în tabere de „re-educare” în cazul în care nu acceptă avortul.

Este estimat că în astfel de tabere de „re-educare”, a căror existență ori este negată de guvernul chinez, ori este declarată ca fiind „esențială” pentru a preveni terorismul, după o serie de acțiuni ale separatiștilor uiguri.

Conform studiului, sporul natural al populației de uiguri a scăzut drastic în ultimii ani: între 2015 și 2018, sporul natural a scăzut cu 84%.

Academicianul a cerut ONU să ia măsuri pentru a opri acțiunile guvernului chinez.