Ministrul de Externe chinez, Wang Yi (sursă foto: Wikimedia Commons)

China întreprinde noi demersuri pentru a încheia un acord de liber schimb cu Norvegia, însă pune anumite condiții în ceea ce privește posibila amestecare a țării nordice în afacerile sale interne prin acordare Premiului Nobel, transmite Agerpres.

Într-o vizită făcută la Oslo, capitala Norvegiei, ministrul de externe chinez Wang Yi, a pledat pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord de liber schimb. Norvegia ar deveni astfel singura țară europeană care încheie un astfel de acord comercial.

Însă pentru ca acordul să fie semnat, Wang Yi a atras asupra faptului că nu dorește deteriorarea imaginii Chinei și ingerință în afacerile sale interne din partea Norvegiei, țara care acordă Premiile Nobel. Anul acesta, la premiul Nobel pentru Pace ar fi fost nominalizat de către o deputată norvegiană „poporul din Hong Kong”, care s-a opus legilor nedemocratice impuse de guvernul Chinei.

În anul 2010, demersurile pentru încheierea unui astfel de proiect au fost suspendate după ce Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui disident chinez încarcerat, Liu Xiaobo. Negocierile au fost reluate doar șapte ani mai târziu, în 2017.