Tensiuni China vs SUA
Tensiuni China vs SUA

China a ordonat închiderea consulatului american în orașul de sud-vest Chengdu, cu prilejul celei mai recente  escaladări mocnite a animozitatii dintre cele două țări, potrivit BBC.

China a declarat că această mișcare a fost un „răspuns necesar” pentru SUA, care a ordonat Chinei să își închidă consulatul din Houston, la începutul acestei săptămâni.

Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că decizia SUA a fost luată pentru că China „fură” proprietatea intelectuală.

Tensiunile au crescut între SUA și China cu privire la câteva aspecte cheie.

Închiderea a fost un „răspuns legitim și necesar la acțiunile nerezonabile întreprinse de Statele Unite”, a declarat ministrul chinez de externe într-un comunicat.

„Situația actuală dintre China și Statele Unite este un lucru pe care China nu vrea să îl vadă, iar SUA poartă toată responsabilitatea pentru asta.”

Consulatul american din Chengdu, care a fost înființat în 1985 și are în prezent peste 200 de membri ai personalului, este strategic din cauza apropierii de Tibet, spun corespondenții.

La începutul acestei săptămâni, guvernul american a informat China că la sfârșitul săptămânii să își închidă consulatul din Houston, Texas.

Pompeo a spus că Partidul Comunist Chinez fură „nu doar proprietatea intelectuală americană … dar și proprietatea intelectuală europeană … costând sute de mii de locuri de muncă”.

„Stabilim așteptări clare cu privire la modul în care se va comporta Partidul Comunist Chinez. Și atunci când nu o face, vom lua măsuri”, a spus el.

Consulatul chinez din Houston era unul din cele cinci în SUA, împreună cu ambasada din Washington DC. Nu este clar de ce a fost evidențiat.

China a reacționat cu mânie, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe spunând că motivele date de SUA pentru închiderea consulatului sunt „incredibil de ridicole”.

Hua Chunying a cerut SUA să-și retragă „decizia eronată” sau China va „reacționa cu contramăsuri ferme”.

Administrația președintelui Donald Trump s-a contrat în mod repetat cu Beijingul asupra comerțului și a pandemiei coronavirusului, precum și impunerea de către China a unei noi legi controversate de securitate în Hong Kong.