Sursă foto: Wikimedia Commons

China revine cu propuneri de legi de securitate privind Hong-Kong-ul, ceea ce ar duce la noi noi îngrădiri ale libertâților în această provincie, potrivit BBC.

China își propune să introducă o nouă lege a securității în Hong Kong, care ar putea interzice secesiunea și trădarea.

Mișcarea probabil va provoca o opoziție puternică la nivel internațional precum și la Hong Kong, care anul trecut a cunoscut luni de proteste pro-democrație. Congresul Național Popular Chinez va dezbate problema atunci când se va deschide vineri.

Mini-constituția din Hong Kong impune ca aceasta să adopte o astfel de lege, dar nu a reușit acest lucru pe fondul opoziției răspândite.

Așa-numita lege de bază a fost introdusă atunci când Marea Britanie a cedat suveranitatea Hong Kong-ului Chinei, în 1997, și oferă anumite libertăți care nu sunt disponibile pe continent.

Beijingul a avut întotdeauna puterea de a adopta legea securității naționale în Legea de bază, dar până acum s-a abținut să o facă. Dar Hong Kong se îndreaptă spre alegeri pentru propria legislatură, alegeri ce au loc în septembrie, și dacă succesul de anul trecut pentru partidele pro-democrație la alegerile de district se repetă, proiectele de lege ar putea fi blocate.

O sursă continentală a declarat pentru South China Morning Post că Beijingul a decis ca Hong Kong-ul să nu poată aproba propria lege de securitate, iar CNP va trebui să-și asume responsabilitatea.

Problema a fost introdusă acum că punctul cinci pe ordinea de zi a PNPC, sub titlul de Stabilirea și îmbunătățirea sistemului juridic și a mecanismului de aplicare a Hong Kong. Deschiderea NPC a fost întârziată din cauza focarului de coronavirus.

Dolarul Hong Kong a suferit joi o cădere bruscă că urmare a acestei vești.