Tensiuni China vs SUA
Tensiuni China vs SUA

Acțiunea SUA a fost „profund dăunătoare” relațiilor bilaterale, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, potrivit AlJazeera.

China a spus că va impune măsuri reciproce ca răspuns la sancțiunile americane pentru oficialii chinezi pentru presupusele abuzuri ale drepturilor omului împotriva minorității musulmane uighure.

Acțiunile SUA au marcat o ingerință serioasă în afacerile Chinei și a fost „profund dăunătoare” relațiilor bilaterale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian.

„Dacă Statele Unite insistă să acționeze arogant, China va lupta cu siguranță”, a spus Zhao. „Solicităm SUA să corecteze această decizie greșită. Dacă SUA continuă să insiste, China va lua măsuri ferme.”

Relațiile SUA-China au ajuns în cel mai scăzut punct al ultimilor anilor, în condițiile în care între cele mai mari două economii din lume au apărut probleme cum ar fi comerțul, pandemia coronavirusului sau situația Hong Kong-lui.

Departamentul Trezoreriei SUA a sancționat joi pe secretarul Partidului Comunist al regiunii autonome Xinjiang Uighur (XUAR), Chen Quanguo, care se află în puternicul Politburo al Partidului Comunist.

Chen este considerat arhitectul unui program de supraveghere și detenție în masă din Xinjiang, care a inclus internarea în masă a unui milion de uiguri, kazahi și alte minorități etnice în ultimii patru ani.