Compania Unilever schimbă numele unei linii de produse pentru albirea a pielii denumită până acum „Fair and Lovely” (n.tr. „Deschis și Minunat”), vânzând de acum înainte produsele sub numele de „Lovely”, transmite Reuters.

Linia de produse este foarte populară în partea de sud a Asiei, dar a fost criticată pentru o lungă perioadă de timp deoarece promovează un stereotip negativ, împotriva oamenilor cu un ton mai închis al pielii.

Companiile întâmpină o presiune din ce în ce mai mare generată de protestele Black Lives Matter ce au loc din luna mai și care militează împotriva rasismului și a stereotipurilor rasiste.

Produsele de albire a pielii sunt foarte cerute pe piața Asiei de Sud, din cauza unei obsesii la nivel social care asociază frumusețea cu un top mai deschis al pielii. Numeroase vedete Bollywood se află printre vectorii de promovarea al acestui stereotip.

Pe lângă Unilever, și alte companii cum ar fi L’Oreal sau Johnson & Johnson intenționează să retragă de pe piață produse vândute sub eticheta „pentru albire”, cu scopul de a favoriza o idee de frumusețe mai incluzivă. Compani Unilever susține că a renunțat la linia de publicitate folosită anul trecut, și că „va continua să dezvolte publicitatea astfel încât să includă femei cu diferite nuanțe ale pielii, reprezentative pentru varietatea de frumusețe a femeilor din India”.

Dincolo de nume, problema are însă rădăcini mult mai adânci, deoarece multe persoane din Asia de Sud, Africa sau Brazilia care nu își permit să cumpere produse de marcă, testate în laboratoare, folosesc substituenți chimici (cum ar fi clor sau alți înălbitori) care pot fi extrem de periculoși pentru corpul uman.