Pasageri în aeroport (Sursă foto: Pixabay)

Pasagerilor companiilor de zbor americane care refuză să poarte măști le-ar putea fi luat dreptul la zbor, a anunțat luni principalul grup de lobby al industriei, citat de Reuters.

Cele mai mari companii aeriene americane ar putea interzice îmbarcarea pasagerilor care nu au fața acoperită, sau ar putea pune la dispoziția acestora măști de protecție. Totuși, odată ajunși la bord, însoțitorii de zbor au puțină putere de coerciție asupra pasagerilor care nu respectă măsura.

Companiile aeriene vor informa clar pasagerii despre politicile individuale privind acoperirea feței înainte de zbor, după care un anunț cu detalii specifice va fi făcut la bord.

Fiecare transportator va decide consecințele corespunzătoare pentru pasagerii care nu respectă prevederea, până la a fi incluși pe lista de persoane care nu vor mai putea niciodată să zboare cu respectiva companie.

Sunt prevăzute însă anumite excepții, cum ar fi momentul în care pasagerii consumă lichide sau alimente la bordul avionului.

Măsura se preconizează că va rămâne valabilă pe toată durata pandemiei de coronavirus.

Senatorul Ed Markey, care a militat împreună cu alți senatori ai partidului Democrat pentru rezolvarea problemelor pe care traficul aerian le întâmpină în această perioadă, susține adoptarea unor politici mai stricte. Senatorul și-a exprimat punctul de vedere pe Twitter, unde a menționat de asemenea că „Este imediată nevoie de acțiune din partea Guvernului.”

În ciuda apelurilor din partea sindicatelor și a industriei, Guvernul Statelor Unite nu a impus companiilor aeriene nicio măsură de siguranță din momentul în care pandemia a atins aviația globală.

„Guvernul federal a abdicat complet de la responsabilitatea de a proteja sănătatea personalului care lucrează în aviație în timpul pandemiei de COVID-19”, a declarat Sara Nelson, președintele Asociației Însoțitorilor de Zbor-CWA, adăugând că „industria nu poate gestiona singură situația”.