Sursă foto: Sky News

Coreea de Nord a aruncat în aer un oficiu de legătură cu Sudul, la câteva zile după ce retorica de la Pyongyang a devenit din ce în ce mai virulentă, transmite AFP.

Demolarea a fost făcută după ce Kim Yo Jong, sora a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că „oficiile comune inutile de legătură între nord și sud” vor fi în curând văzute „prăbușite total”.

Oficiul distrus se afla la granița între Coreea de Nord și Coreea de Sud, în Kaesong.

Analiștii afirmă că oficialitățile de Pyongyang, capitala Coreei de Nord, ar putea fi în căutarea unui prilej de a crește presiunea asupra guvernului Coreei de Sud, în timp ce negocierile nucleare între Coreea de Nord și S.U.A sunt într-un impas.

Biroul de legătură a fost deschis în septembrie 2018, cu câteva zile înainte ca președintele sudului, Moon Jae-in, să zboare la Pyongyang pentru cel de-al treilea summit al său cu Kim Jong Un.

Însă relațiile inter-coreene s-au înrăutățit în urma eșecului summitului de la Hanoi, dintre președintele Kim și președintele SUA, Donald Trump, în februarie anul trecut.

De la începutul lunii iunie, Coreea de Nord a emis o serie de condamnări agresive ale Coreei de Sud, pornite de la activiștii care trimit broșuri și mesaje anti-Pyongyang peste graniță.

„Coreea de Nord a început un ciclu de provocări care vor crește treptat”, a spus Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, numind distrugerea biroului „o lovitură simbolică la adresa reconcilierii și cooperării inter-coreene”.

„Regimul Kim semnalează, de asemenea, că Statele Unite nu vor avea luxul de a-și muta atenția de la Coreea de Nord pentru restul anului”, a adăugat profesorul.