Tensiuni la granita dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud

Un oficial sud-coreean a fost împușcat și ars de trupele nord-coreene, a declarat ministerul apărării din Coreea de Sud, condamnând „actul brutal”, scrie BBC.

Seulul a declarat că bărbatul, care lucra pentru departamentul de pescuit, a dispărut de pe o barcă de patrulare lângă graniță și a fost găsit mai târziu în apele nordului.

Soldații nord-coreeni l-au împușcat, apoi i-au turnat ulei peste corp și l-au aprins, a spus ministerul. Se credea că este o măsură anti-coronavirus.

Autoritățile de la Phenian nu au comentat.

Granița dintre cele două țări este strâns supravegheată, iar Nordul  are o politică de a ucide pe oricine, pentru a preveni intrarea Covid-19 în țară.

Oficialul se afla pe barca de patrulare la aproximativ 10 km (6 mile) de granița cu nordul, lângă insula Yeonpyeong, când a dispărut luni, a declarat ministerul sud-coreean al apărării.

O navă de patrulare nord-coreeană l-a găsit pe bărbat, care purta o vestă de salvare, pe mare în jurul orei 15:30, ora locală marți, a adăugat Seoul.

Și-au pus măști de gaze și l-au interogat de la distanță înainte ca „ordinele unei autorități superioare” să ceară ca omul să fie ucis. A fost împușcat în apă.

Trupele nord-coreene au ars apoi cadavrul în timp ce se aflau pe mare, au declarat oficialii ministerului sud-coreean al apărării, adăugând că credeau că ar fi putut fi o măsură anti-coronavirus.

Coreea de Sud a declarat că „a condamnat cu tărie un astfel de act brutal și a îndemnat puternic Nordul să ofere o explicație și să-i pedepsească pe cei responsabili”.

Consiliul de Securitate Națională a țării a declarat că Nordul nu „poate justifica împușcarea și arderea cadavrului cetățeanului nostru neînarmat care nu a dat niciun semn de rezistență”.

„Această acțiune militară încalcă reglementările internaționale”, a spus Suh-Choo-suk, secretar general al Consiliului de Securitate Națională. „Vom răspunde ferm la orice acțiune a Coreei de Nord care amenință viața și siguranța poporului nostru”.