Coreea de Nord
sursa: wikipedia commons

Coreea de Nord și-a avertizat cetățenii să rămână în case datorită temerilor că „praful galben” care suflă din China ar putea aduce cu sine coronavirus, scrie BBC.

Străzile din capitala Phenian au fost raportate ca fiind practic goale joi, după avertisment.

Statul pretinde că nu are coronavirus, dar este în alertă maximă din ianuarie, cu închiderea strictă a frontierelor și restricții de circulație.

De precizat că nu există o legătură cunoscută între norii sezonieri de praf și Covid-19.

Cu toate acestea, Coreea nu este singura țară care sugerează o legătură. BBC notează că Turkmenistanul ar fi presupus, de asemenea, că praful încărcat de virus este motivul pentru care cetățenilor li s-a spus să poarte măști. Au negat încercarea de a acoperi un focar.

Televiziunea centrală coreeană controlată de stat (KCTV) a transmis miercuri segmente meteo speciale, avertizând a doua zi despre un aflux de praf galben. De asemenea, a anunțat o interdicție la nivel național pentru lucrările de construcții în aer liber.

Praful galben se referă la nisipul din deșerturile mongole și chineze care suflă în Coreea de Nord și de Sud în anumite perioade ale anului. Este amestecat cu praf toxic care de ani de zile a ridicat probleme de sănătate în ambele țări.

Joi, ziaristul Rodong Sinmun, purtător de cuvânt al guvernului, a declarat că „toți lucrătorii … trebuie să cunoască în mod clar pericolul invadării virusurilor rău intenționate” ca răspuns la norul de praf.

Ambasadele au raportat, de asemenea, că au primit un avertisment cu privire la preocupările legate de praf de la Phenian.

Ambasada Rusiei la Phenian a declarat pe pagina sa de Facebook că a fost avertizată de ministerul de externe nord-coreean, precum și alte misiuni diplomatice și organizații internaționale din țară cu privire la furtuna de praf, recomandând tuturor străinilor să rămână acasă și să închidă ferestrele joi.

Presa de stat din Coreea de Nord a motivat că cercetările care leagă coronavirusul de transmisia aeriană înseamnă că „ar trebui să ia în serios fluxul de praf galben”, a raportat site-ul de știri specializat NK News

Centrele SUA pentru Controlul Bolilor au declarat că coronavirusul poate rămâne suspendat în aer „ore întregi”. Cu toate acestea, se spune că este extrem de rar ca cineva să fie infectat în acest fel – în special în aer liber. Principalul mod în care oamenii se infectează este de a sta în imediata apropiere a cuiva care este infectat, care apoi tușește, strănutează sau vorbește, răspândind virusul prin picături.

Presa din Coreea de Sud, vecină, a respins, de asemenea, sugestia că praful galben din China ar putea răspândi Covid-19 în nord ca fiind imposibil, potrivit NK News.