sursa: times higher education

„ULSTER spune Nu… Coronavirusului”, este scris pe un banner pe unul din bulevardele principale din Ulster, potrivit AlJazeera.

Cel puțin jumătate din sloganul sfidător ar trebui să fie familiar celor care cunosc trecutul zbuciumat al Irlandei de Nord.

Într-adevăr, partea protestantă a acestei comunități are o lungă istorie în a spune„nu”. A spus în mod memorabil „nu” când a venit vorba de separarea de Marea Britanie, dorind în schimb să rămână parte a Regatului Unit. Istoric a spus „nu” lui „Home Rule”, cererea ca guvernarea Irlandei să fie returnată de la Westminster la Londra unui parlament intern de pe insula Irlandei. Și în ultimul timp, a spus „nu” unui act nou care oferă un statut egal limbii irlandeze.

Desigur, a existat întotdeauna un alt segment, la fel de vocal, al acestei comunități – naționaliștii în mare parte catolici – care, în mod tradițional, au spus „da” tuturor celor de mai sus.

Poate tocmai de aceea este atât de neașteptat să vezi vechiul obicei de a spune „NU” ca simbol al speranței în această perioadă de criză fără precedent.

Pentru observatorul din afară, noul semn pare să pună în cuvinte o unitate a populației din oraș. S-a construit încet în ultimele luni, în timp ce vecinii, de pe ambele părți ale baricadei, s-au alăturat joi seară, stând la ferestre și uși, într-un gest de apreciere pentru lucrătorii din prima linie în lupta împotriva COVID- 19. Odată cu apartenența religioasă și politică, orașul face, deocamdată, front comun împotriva unui dușman comun.