Demonstratii de protest pentru uciderea profesorului Samuel Paty / sursa: wikipedia commons

Patru elevi de școală sunt printre cele 15 persoane care au fost arestate în Franța în urma decapitării profesorului Samuel Paty, care le-a arătat elevilor săi desene animate controversate ale profetului Mahomed, potrivit BBC.

Ceilalți deținuți includ patru membri ai familiei ucigașului, tatăl unui elev și un cunoscut radical islamist.

Poliția a efectuat luni 40 de raiduri asupra locuințelor suspecților de radicalism și sunt așteptate mai multe raiduri.

Crima brutală a șocat Franța.

Zeci de mii de oameni au participat duminică la mitinguri în toată țara pentru a-l onora pe profesorul Paty și a apăra libertatea de exprimare. Miercuri, la Universitatea Sorbona din Paris, va avea loc o ceremonie de omagiu a dlui. Paty, care avea 47 de ani.

Un bărbat numit Abdoulakh A, în vârstă de 18 ani, a fost împușcat de poliție vineri, după ce l-a ucis pe Paty aproape de școala sa din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului.

Cum decurge investigația?

Patru elevi care ar fi ajutat la identificarea profesorului Paty de către ucigașul său în schimbul plății au fost reținuți, a declarat luni o sursă judiciară pentru agenția de știri AFP. Acest lucru aduce la un total de 15 numărul de persoane arestate în urma crimei.

Bunicul ucigașului, părinții și fratele în vârstă de 17 ani au fost reținuți la scurt timp după cumplitul atac.

Tatăl unui elev care ar fi lansat o campanie online împotriva lui Paty și un predicator descris de mass-media franceză drept islamist radical s-au numărat printre cele șase persoane arestate sâmbătă. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, i-a acuzat pe cei doi bărbați că au emis o „fatwa” împotriva profesorului.

Zeci de raiduri de luni care au vizat suspecți radicali islamiști nu au fost neapărat legate de anchetă cu privire la crima lui Paty. Dar Darmanin a spus că poliția va intervieva aproximativ 80 de persoane despre care se credea că au postat mesaje în sprijinul uciderii.

„Vrem să hărțuim și să destabilizăm această mișcare într-un mod foarte determinat”, a declarat pentru AFP o sursă a ministerului de interne.

Guvernul a mai spus că sondează 51 de asociații musulmane franceze. Se spune că, dacă se va descoperi că vreunul promovează ura, acestea vor fi închise.

O organizație, Colectivul împotriva islamofobiei din Franța (CCIF), a fost etichetată drept „dușman al statului” de către dl Darmanin.

Organizația, care monitorizează crimele de ură anti-musulmane din Franța, l-a acuzat pe ministru de calomnie după ce a afirmat că grupul este „evident” implicat în atacul de vineri.

Într-o declarație după știrea atacului, CCIF a exprimat „durerea și tristețea noastră familiei acestui profesor”.

De ce a fost vizat Samuel Paty?

Procurorul antiterorism Jean-François Ricard a declarat că dl Paty a fost ținta amenințărilor de când a arătat desenele animate ale profetului Mahomed în timpul unei ore despre libertatea de exprimare, la începutul lunii octombrie.

Așa cum făcuse în lecții similare în ultimii ani, domnul Paty, profesor de istorie și geografie, i-a sfătuit pe elevii musulmani să părăsească camera dacă cred că ar putea fi jigniți.

Prezentările profetului Mahomed pot provoca grave ofense musulmanilor, deoarece tradiția islamică interzice în mod explicit imaginile lui Mahomed și ale lui Allah.

Problema este deosebit de sensibilă în Franța datorită celebrei publicări de desene animate ale profetului Muhammad de revista satirică Charlie Hebdo. În prezent se desfășoară un proces privind uciderea a 12 persoane de către extremiștii islamiști la birourile revistei în 2015.

Ce s-a întâmplat în atacul de vineri?

Se știe că ucigașul a fost un cecen de 18 ani, Abdoulakh A, născut la Moscova, care locuia în orașul Évreux din Normandia, la aproximativ 100 km (60 mile) de locul crimei. Nu avea legături cunoscute nici cu domnul Paty, nici cu școala sa.

Domnul Ricard a spus că ucigașul a mers vineri după-amiază la școala din Conflans-Sainte-Honorine și le-a cerut elevilor să-l arate pe profesor.

Suspectul l-a urmărit pe domnul Paty în timp ce se îndrepta spre casă de la serviciu. Apoi a folosit un cuțit pentru a-l ataca pe profesor, înainte de a-l decapita.

Martorii l-au auzit pe atacator strigând „Allahu Akbar” sau „Dumnezeu este mare”. Când polițiștii au ajuns la fața locului și l-au confruntat, el a tras cu un pistol cu aer. Ofițerii au răspuns cu foc, lovindu-l de nouă ori. O lamă lungă de 30 cm  a fost găsită în apropiere.

Autoritățile au declarat că bărbatul a fost în fața instanțelor în trecut, dar numai pentru acuzații minore de contravenție.

5 COMENTARII

Comments are closed.