Creste presiunea UE asupra lui Lukasenko
Proteste Belarus / sursă foto: dw.com

Diplomați UE au început să stea de gardă 24 de ore din 24 la locuința Svetlanei Alexievici, scriitoare și activistă a opoziției din Belarus, pe fondul temerilor pentru siguranța ei. „Se vor schimba între ei, dar cineva va fi în permanență acolo, inclusiv noaptea, pentru a-i oferi protecție diplomatică”, a declarat miercuri pentru EUobserver o sursă din UE, citează Rador.

„Suntem împreună cu ea”, a declarat ambasadorul lituanian în Belarus, Andrius Paulokas.

„Svetlana intenționează să rămână unde e – în apartamentul ei – și să continue să fie un simbol al națiunii belaruse, o eroină a poporului, o personalitate unificatoare”, a declarat acest.

Pavăza diplomatică și-a făcut apariția după ce miercuri dimineață indivizi neidentificați au început să sune la soneria apartamentului de la etajul șapte al unui bloc din Minsk sau să-i telefoneze de pe un număr necunoscut.

Ea le-a trimis un mesaj SOS contactelor sale, determinându-i pe jurnaliști și diplomați să se grăbească spre locuința ei, în fața căreia au observat o mașină de poliție și polițiști în civil.
Au sosit ambasadorii austriac, lituanian și polonez. S-au dus și diplomați de rang inferior ai serviciului extern al UE (EEAS), precum și diplomați din Cehia, România, Slovacia și Suedia.

Alexievici e ultimul membru al Consiliului de Coordonare al opoziției care a rămas în libertate sau nu a fugit din țară.
Ea a primit Premiul Nobel pentru literatură acum cinci ani.
Dar diplomații cred că tocmai renumele internațional e un motiv pentru a fi vizată, cu scopul subminării moralului public.