statuie Robert E.Lee/ sursa: daily progress

Președintele SUA, Donald Trump, a dispus crearea unei „Grădini naționale a eroilor americani” pentru a apăra ceea ce el numește „marea noastră poveste națională” împotriva celor care vandalizează statuile, potrivit BBC.

Ordinul său executiv oferă grupului de lucru 60 de zile pentru a prezenta planuri, inclusiv o locație, pentru grădină. El insistă ca noile statui trebuie să fie realiste, „nu abstracte sau moderniste”. Mai multe statui americane au fost doborâte de la uciderea polițistului unui om negru neînarmat, George Floyd, în luna mai.

Monumentele legate de Confederația care deținea sclavi în timpul războiului civil din America au fost vizate în special, în protestele la nivel național apărute de moartea lui Floyd în Minneapolis, Minnesota. Președintele Trump a apărat simbolurile confederației ca parte a moștenirii americane.

El a spus că moștenirea națională a Americii a fost amenințată, un apel emotiv pentru patriotism.

Grădina va fi construită într-un loc de frumusețe naturală lângă un oraș, urmează să fie deschisă până la 4 iulie 2026, se arată în ordinul executiv al președintelui Trump. Autoritățile de stat și organizațiile civice sunt invitate să doneze statui pentru aceasta.