sursa: wikipedia commons

La şase ani după abdicare, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, pare din ce în ce mai discreditat, obiect al unor anchete în Elveţia şi în Spania pentru suspiciuni de corupţie şi informaţii calificate drept „îngrijorătoare” de către guvernul spaniol, potrivit Agerpres, care citează France Presse.

Ziarele spaniole nu încetează să publice detalii despre gestionarea lipsită de transparenţă a unor fonduri care ar fi fost vărsate de Arabia Saudită fostului şef al statului. Juan Carlos s-a retras din viaţa publică de anul trecut, după ce a abdicat în iunie 2014 în favoarea fiului său Felipe al VI-lea.

Curtea Supremă spaniolă  a descis,în septembrie 2018, în urma publicării unor înregistrări atribuite fostei iubite a lui Juan Carlos, femeia de afaceri germană Corinna Larsen, în care ea afirma că suveranul a primit un comision în cursul atribuirii unui mega-contract feroviar unor întreprinderi spaniole în Arabia Saudită.

Şeful guvernului de stânga Pedro Sanchez şi-a înăsprit tonul în această săptămână pentru prima oară. „Este evident că noi primim, întreaga populaţie spaniolă, informaţii îngrijorătoare care ne tulbură pe toţi, inclusiv pe mine”, a spus el.

Premierul socialist s-a pronunţat astfel după publicarea de către presa spaniolă a unor elemente ale anchetei desfăşurate în Elveţia.

Stânjenit să se vadă desemnat ca beneficiar al fundaţiei panameze ce gestionează contul în Elveţia care a primit banii saudiţi, fiul său, regele Felipe al VI-lea, a anunţat în martie că renunţă la moştenirea tatălui său şi îi retrage alocaţia anuală de circa 200.000 de euro.