Germania (sursă foto: Pexels)

Guvernul german a declarat noi regiuni din UE drept zone de risc de infectare cu coronavirus, între care și județul Covasna, potrivit Deutsche Welle.

Pe lista zonelor de risc figurează de altfel numeroase judeţe din România.

Afectate de avertismentele de călătorie ale Berlinului sunt acum jumătate din țările Uniunii Europene. Nou introduse pe lista ținuturilor cu statut de zonă de risc sunt Lisabona, Dublin, Copenhaga și regiuni de graniță din Cehia și Austria.

În ceea ce privește România, Institutul Robert Koch (RKI), principala autoritate germană de profil, consideră regiuni de risc, pe lângă Covasna și capitala București, următoarele județe: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vâlcea, Vaslui.

Pe lista Institutului Robert Koch au fost incluse și regiuni din țările din vecinătatea Germaniei, precum Danemarca, Cehia, Franța, Austria și Olanda. Zonele de risc pentru coronavirus sunt cuprinse în 14 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Alertele de călătorie nu reprezintă interdicții de a vizita țările afectate, ci au doar rolul de a-i convinge pe rezidenții germani să evite călătoriile în regiunile afectate. Avertismentul de călătorie le permite turiștilor să anuleze gratuit eventuale rezervări de concedii în zonele afectate. Oamenii pot primi înapoi și banii pe rezervări de zboruri, hoteluri și case de vacanță, dacă aceste contracte au fost încheiate în baza dreptului german.

De regulă, un ținut este declarat zonă de risc de RKI atunci când se înregistrează peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori într-un interval de șapte zile. Avertismentele de călătorie pot avea drept cauză și posibile interdicții de intrare în țară sau măsuri de igienă deficitare.