stat, islamic
Statul Islamic (sursa foto: CBS Evening News / Youtube)

Poliția din Canada a arestat un bărbat pentru că a mințit despre participarea sa în cadrul Statului Islamic, conform legilor privind amenințările teroriste false. În vârstă de 25 de ani, bărbatul a câștigat notorietate din podcastul „Califatul”, dar relatarea sa despre crimele cumplite săvârștie pentru Isis a fost pusă la îndoială, potrivit The Guardian

Poliția a anunțat vineri acuzațiile împotriva lui Shehroze Chaudhry, în vârstă de 25 de ani, care a operat sub numele Abu Huzayfah al-Kanadi. El a fost acuzat în temeiul legilor din țară privind amenințările teroriste false, unde se poate aplică o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

În 2016, Chaudhry susținea că a călătorit în Siria pentru a se alătura Statului Islamic, susținând că este membru al poliției religioase a grupului terorist. Pe rețelele de socializare, el a susținut că a efectuat cel puțin două execuții în numele grupului.

Chaudhry a câștigat o notorietate suplimentară fiind subiect al unui podcast al New York Times, „Califatul”. În interviuri, el a descris în detaliu crimele îngrozitoare împotriva civililor nevinovați.

După podcast, parlamentul canadian și-a exprimat indignarea cu privire la faptul că acest bărbat „umblă încă liber”.

În anii de după acel podcast, au apărut îndoieli cu privire la acuratețea mărturiilor sale. Numeroase trusturi media au raportat discrepanțe în reluarea ulterioară a evenimentelor de către Chaudhry.

Într-un comunicat separat, poliția federală a anunțat acuzații de terorism împotriva unui bărbat din Alberta, în vârstă de 30 de ani. Ca parte a unei investigații de șapte ani, polițiștii susțin că bărbatul s-a alăturat Statului Islamic în 2013 și a comis acte de terorism, inclusiv „săvârșirea cu bună știință a infracțiunii de răpire în direcția sau în asociere cu grupul terorist”.