sursa: flickr

Guvernul francez va ridică restricțiile de călătorie a coronavirusului la frontierele sale interne europene pe 15 iunie, au declarat ministrul de interne Christophe Castaner și ministrul de externe, Jean-Yves Le Drian, într-o declarație comună publicată vineri, potrivit CNN.

De luni, persoanele care provin din state membre ale Uniunii Europene – precum și din Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și Vatican – vor putea intra pe teritoriul Franței fără restricții.

„Persoanele din ţările din zona euro sunt, de asemenea, scutiţi de carantină la sosirea lor în Franţa”, se arată în declaraţie. „Cu toate acestea, măsurile de restricţie reciprocă se vor aplica în continuare la frontierele cu Spania şi cu Regatul Unit.”

Franța va menține restricții reciproce cu Spania până pe 21 iunie, inclusiv o carantină de 14 zile pentru toți pasagerii care sosesc cu avionul. Călătorii care sosesc în Franța din Marea Britanie nu vor mai fi supuși restricțiilor de intrare începând cu 15 iunie, ci li se va cere să respecte o carantină de 14 zile la sosire.

Franța se va îndrepta, de asemenea, spre redeschiderea treptată a frontierelor sale externe ale zonei Schengen începând cu 1 iulie, potrivit declarației.

„Această deschidere va fi realizată în mod progresiv și diferențiat în funcție de situația de sănătate a diferitelor țări terțe și în conformitate cu procedurile care vor fi adoptate la nivel european până atunci”, se arată în comunicat.

De asemenea, Franța va acorda prioritate cererilor de viză și permis de ședere pentru studenții internaționali.