Huawei
Huawei / sursa: wikipedia

Gigantul chinez în telecomunicații Huawei le-a spus parlamentarilor europeni de vârf că Varșovia și București riscă să încalce legislația UE cu noile reguli de securitate 5G, oferind o privire asupra posibilelor bătălii judiciare cu privire la noile politici de securitate a telecomunicațiilor, potrivit Politico.eu.

Într-o scrisoare trimisă șefei competiției UE, Margrethe Vestager, în 11 septembrie, firma chineză a declarat că a propus reguli de securitate 5G în Polonia și România – două țări care au adoptat o abordare distantă asupra tehnologiei chineze în ultimul an – „se bazează pe mai multe încălcări ale Legislația UE. ” Compania a urmărit, de asemenea, „declarațiile comune” bilaterale pe care Varșovia și București le-au semnat cu administrația SUA.

Orice provocare juridică a legislației naționale de securitate 5G în Europa ar fi un caz de testare pentru nașterea „suveranității tehnologice” a Europei, noțiunea că Europa ar trebui să fie autonomă în sectorul digital și să nu se bazeze pe companii sau guverne străine. Într-o serie de inițiative legislative, parlamentarii UE merg pe o linie fină între reducerea dependenței Europei de jucătorii străini, cum ar fi Huawei și furnizorii de cloud din SUA, și evitarea interdicțiilor discriminatorii asupra companiilor străine care ar încălca politicile UE și internaționale de piață deschisă.

În scrisoarea sa, obținută de Politico printr-o cerere de acces la documente, Huawei a susținut că Polonia și România caută „să excludă furnizorii pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora”.

„Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE”, a scris compania.

Polonia și România, care sunt în curs de adoptare a noilor norme de securitate 5G, ar încălca tratatele UE și principiile de securitate juridică și predictibilitate, a susținut firma. De asemenea, aceștia privează Huawei de dreptul de a face apel la decizii și organizează licitații de spectru împotriva normelor UE de telecomunicații, a spus acesta.

Comisia Europeană coordonează implementarea noilor reguli de securitate 5G în întregul bloc. Deși nu trebuie să împiedice țările să ia măsuri de securitate națională, poate interveni dacă guvernele impun legi privind telecomunicațiile care încalcă normele la nivelul UE.