trump, covid
Donald Trump (sursă foto: Flickr)

O femeie suspectată că a trimis o scrisoare conținând ricina, toxină vegetală care are proprietatea de a aglutina globulele, către președintele Donald Trump, a fost arestată în timp ce încerca să intre în SUA din Canada la un punct de trecere a frontierei în statul New York, a declarat un oficial al forțelor de ordine din SUA, potrivit CNN

Femeia avea la ea o armă și a fost arestată de autoritățile SUA, potrivit oficialilor legii.

Anterior, forțele de ordine interceptaseră un pachet de ricină trimis lui Trump săptămâna trecută, potrivit a doi oficiali ai forțelor de ordine. Anchetatorii analizează posibilitatea ca acesta să provină din Canada, adică de la femeia arestată.

O persoană familiarizată cu Ancheta a declarat că scrisoarea a fost trimisă de la St. Hubert, Quebec, și conținea o substanță granulară cu caracteristici fizice similare cu boabele de ricin măcinate.

S-au făcut două teste pentru a confirma prezența ricinei. Toate e-mailurile pentru Casa Albă sunt sortate și verificate într-o unitate din afara locului înainte de a ajunge la Casa Albă.

Un purtător de cuvânt al Poliției Regale Canadiene a confirmat sâmbătă că lucrează cu FBI pentru a investiga problema, dar că încă nu se poate confirma că cea arestată este cea care a trimis scrisoarea.

O purtătoare de cuvânt a biroului FBI din Washington a confirmat duminică că s-a făcut o arestare și că ancheta rămâne în curs.

Autoritățile investighează pachete similare trimise la adrese din Texas care ar putea fi conectate cu același expeditor din Canada.

Ricina este un compus extrem de toxic extras din boabele de ricin și a fost folosit în comploturi teroriste. Poate fi utilizat sub formă de pulbere sau chiar acid. Dacă este ingerat, provoacă greață, vărsături și sângerări interne ale stomacului și intestinelor, urmate de ”capitularea” ficatului, splinei și rinichilor și moartea în final.

Doar 500 de micrograme, o cantitate de mărimea capului unui vârf de cui, poate ucide un adult. Nu există un test specific pentru expunere și nici un antidot.

Ricina poate fi produsă ușor și ieftin, dar experții spun că este mai eficientă pentru indivizi decât ca o armă de distrugere în masă.