Jair Bolsonaro, Putin
Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro /sursă foto: Twitter

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a suferit o înfrângere grea duminică în alegerile locale. Candidații sprijiniți de Bolsonaro au obținut scoruri foarte slabe, președintele brazilian fiind în scădere de popularitate după gestionarea defectuasă a crizei generate de coronavirus, dar și după înfrângerea lui Trump în alegerile prezidențiale americane, potrivit AFP.

Bolonaro a estimat luni că valul dreptei conservatoare care a apărut odată cu alegerile sale din 2018 va continua în Brazilia.

Aceste alegeri au adus „semnalul clar că valul conservator din 2018 pare să rămână”, a asigurat șeful statului pe Twitter, înainte de a adăuga că stânga, potrivit lui, a suferit o ”înfrângere istorică”.

Președintele a încercat să se distanțeze după ceea ce comentatorii au numit „scufundarea” candidaților pentru care i-a chemat pe oameni să voteze duminică în primul tur.

„Ajutorul meu pentru unii candidați a fost redus la postări și intervenții pe Facebook”, a minimizat el sprijinul pentru acestia.

Dintre cei 13 protejați ai președintelui care candidează pentru funcția de primar, doar doi au fost aleși și alți doi s-au calificat în turul doi din 29 noiembrie. Dintre cei 45 de consilieri ai orașului susținuți de Bolsonaro, doar nouă au fost aleși, adică 20%.

Cel mai dur eșec a fost înregistrat de candidatul bolsonarist la funcția de primar al orașului Sao Paulo, prezentatorul TV Celso Russomanno. El a ieșit doar pe un loc 4 cu 10,5% din voturi, iar Guilherme Boulos, din Partidul Socialismului și Libertății (PSOL), s-a calificat în turul 2 cu 20,2%, o surpriză fericită pentru stânga.