Protest impotriva intrerzicerii avortului in Polonia / sursa: wikipedia commons

Instanța supremă din Polonia a decis că o lege care permite avortul fetușilor cu defecte congenitale este neconstituțională, potrivit Associated Press.

Decizia Curții Constituționale a țării interzice efectiv întreruperea sarcinilor în cazurile în care se constată defecte congenitale și va limita în continuare accesul la avorturi în Polonia. Națiunea, predominant catolică, are deja una dintre cele mai stricte legi privind avortul din Europa.

Doi judecători din instanța de 13 membri nu au susținut hotărârea majoritară.

Hotărârea a venit ca răspuns la o moțiune a parlamentarilor de dreapta care susțineau că întreruperea sarcinii din cauza defectelor fetale, cel mai frecvent motiv citat pentru avorturi legale în Polonia, încalcă o dispoziție constituțională care solicită protejarea vieții fiecărui individ.

Legea contestată a fost introdusă în 1993 ca un compromis câștigat din greu, care permite și avorturile atunci când o sarcină pune în pericol sănătatea sau viața unei femei sau rezultă din viol sau alte acte ilegale. Chiar înainte de pronunțarea joi, multe femei poloneze au solicitat avorturi în străinătate.

În justificarea deciziei sale, instanța a spus că nu poate exista o protecție a demnității unei persoane fără protecția vieții. Verdictul a fost anunțat de președintele instanței, Julia Przylebska, un loialist al guvernului de dreapta.

Poliția a păzit clădirea instanței în timp ce grupurile pentru drepturi pro-avort și activiști anti-avort s-au adunat afară, în timp ce verdictul a fost anunțat.

Grupurile care militează pentru dreptul la avort au organizat demonstrații la începutul acestei săptămâni, iar organizațiile internaționale pentru drepturile omului au pledat împotriva restricționării în continuare a avorturilor.

Ca răspuns la decizie, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, a scris pe Twitter că a fost o „zi tristă pentru drepturile femeilor”.

„Eliminarea bazei pentru aproape toate avorturile legale din #Polanda reprezintă o interdicție și încalcă #HumanRights”, a scris ea pe Twitter. „Hotărârea Curții Constituționale de astăzi înseamnă avorturi subterane / în străînătate pentru cei care își permit și o încercare și mai mare pentru toți ceilalți. O zi tristă pentru #WomensRights. ”

Parlamentarii polonezi au analizat la începutul acestui an o legislație care ar fi impus o interdicție aproape totală a avortului prin interzicerea procedurii în caz de anomalii fetale, chiar și atunci când un făt nu are șanse de supraviețuire. Au ajuns să amâne votul final asupra propunerii aduse de un grup catolic. Eforturi similare au fost, de asemenea, depășite în trecut, în urma protestelor în masă.