Tehnologie 5G (Pixabay)

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a numit decizia Marii Britanii de a interzice gigantul telecomunicațiilor Huawei din rețeaua sa 5G „dezamăgitoare și greșită”, potrivit BBC.

Guvernul Regatului Unit a ordonat companiilor să scoată echipamentele de la Huawei din sistem până în 2027.

Urmează sancțiunile impuse de SUA, care susțin că firma chineză reprezintă o amenințare la adresa securității naționale – lucru negat de Huawei.

Președintele american Trump a salutat decizia Marii Britanii, numind Huawei ca fiind „nesigur”.

„Am convins multe țări, multe țări – și eu am făcut acest lucru în cea mai mare parte – să nu folosească Huawei, deoarece considerăm că este un risc mare pentru securitate”, a spus el.

Donald Trump a făcut comentarii în timp ce a încercat să crească presiunea asupra Beijingului, anunțând un ordin executiv care încheie un tratament preferențial pentru Hong Kong, ca răspuns la o nouă lege de securitate introdusă de China.

Ca răspuns la interdicția rețelei 5G, ambasadorul chinez Liu Xiaoming a pus întrebarea dacă Marea Britanie poate oferi un mediu de afaceri „corect” pentru firmele străine.

„Decizie dezamăgitoare și greșită a Regatului Unit cu privire la Huawei”, a replicat el.

„A devenit discutabil dacă Marea Britanie poate oferi un mediu de afaceri deschis, corect și nediscriminatoriu pentru companii din alte țări.”

Edward Brewster, directorul comunicațiilor Huawei din Marea Britanie, a declarat pentru BBC Newsnight că interdicția a fost anunțată „din cauza presiunii din partea SUA”.

„Cred că este clar că nu este vorba despre securitate, ci despre comerț. Aceasta este o campanie americană axată pe atacul afacerilor noastre și atacarea tehnologiei și asta pentru că SUA este în urmă cu privire la această tehnologie”, a spus el.

„Decizia de astăzi este la fel de mult determinată de comerț și de politica comercială a SUA, preocupările SUA în privința căderii tehnologiei. Ne aflăm într-un termen lung … escaladarea conflictelor comerciale din SUA în jurul modului în care dorește să păstreze conducerea tehnologiei.”

Brewster a mutat, de asemenea, să distanțeze compania de percepția că este un braț al statului chinez, adăugând: „Aceasta este percepția, dar este incorectă. Suntem o companie privată de tehnologie. Încrederea pe care am creat-o în întreaga lume este cu clienții noștri și rețelele de telecomunicații.

„Nu lucrăm pentru guverne, lucrăm pentru rețelele de telecomunicații.”

Huawei a spus în nenumărate rânduri că nu va produce rău nici o țară.