Aeronava reconstruita- "Muzeul Tregediei de la Ustica"

Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, a cerut sâmbătă să nu se renunțe la găsirea „răspunsurilor decisive” la drama Usticai, la 40 de ani de la dezastrul aerian din 27 iunie 1980 care a lăsat 81 de morți și care niciodată nu a fost clarificat.

În seara zilei de 27 iunie 1980, un DC-9 al companiei Itavia, cu 81 de persoane la bord, asigurând transportul aerian pe linia Bologna-Palermo s-a prăbușit în Marea Tirrenă, în apropiere de insula Ustica (nordul Siciliei), provocând decesele pasagerilor și ale echipajului.

Teza avansată de mai mulți experți italieni este că drama ar fi avut loc când unul sau două avioane libiene urmărite de avioane de lupta americane și franceze au urmat traseul avionului civil pentru a „evita radarul”, iar avionul Itavia ar fi fost doborat din greseala de avioanele aliate.

Cu toate acestea, nimic nu este clar. Se vorbește despre un atac teroris. Peste mulți ani, în 1994, Biroul Britanic pentru Investigarea Accidentelor Aviatice admite că în toaleta din spatele avionului ar fi explodat o bombă. Altă versiunea povestește despre o rachetă de antrenament, trasă de pe un portavion francez. Se avansează și ideea unei acțiuni NATO: fix în acea noapte, prin același spațiu aerian urma să călătorească liderul libian Muammar al-Gaddafi, pe care Coaliția dorea să-l ucidă, după atentatul de la Lockerbie, în care își pierduseră viața 270 de persoane și de care colonelul nu era străin.

„Angajamentul nu poate și nu trebuie să înceteze să caute ceea ce nu pare încă definit în evenimentele din această seară dramatică”, a declarat șeful statului cu ocazia zilei comemorative a dramei .

„Găsirea răspunsurilor decisive și complete necesită angajamentul instituțiilor și colaborarea țărilor aliate cu care împărtășim valori comune”, a adăugat Mattarella în timp ce la Bologna a avut loc o ceremonie de aducere aminte.

La patruzeci de ani de la prabusire, familiile victimelor cer încă adevăr și dreptate în această aventură înrădăcinată în memoria colectivă a italienilor și considerat unul dintre cele mai mari dezastre aeriene din istoria țării.