statia spatiala internationala
Stația Spațială Internațională/ Sură foto: Flickr

UPDATE SpaceX și NASA au reușit cu succes să lanseze doi astronauți americani pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată.

Astronauţii Doug Hurly şi Bob Behnken au ieşit pe orbită la bordul unei capsule Crew Dragon, împinsă de o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins de capsulă şi a aterizat cu bine pe o barjă automată aflată în oceanul Atlantic, în apropierea coastelor Floridei.

Capsula Crew Dragon urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.

Zborul lor către Stația Spațială Internațională (ISS) a fost amânat miercuri din cauza vremii nefavorabile la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Însă potrivit previziunilor, condițiile meteo de sâmbătă vor fi probabil favorabile.

Cea de a doua încercare de lansare vine după explozia spectaculoasă de vineri a unui prototip de racheta de pe platformele de cercetare și dezvoltare ale SpaceX din Texas. În acel caz, compania testa un nou prototip al unui viitor vehicul spațial numit Starship.

Misiunea astronauților NASA , Robert Behnken și Douglas Hurley, este programată pentru ora 15:22 EDT (21:22 ora României).

Misiunea este așteptată cu suspans, fiind prima dată când S.U.A trimite un echipaj spre Stația Spațială Internațională de la retragerea din navetelor spațiale NASA din 2011. Este și prima oară când NASA folosește vehiculul unei companii private pentru a trimite oameni în spațiu.

Oficialitățile au clarificat faptul că indiferent de presiunea pusă de public, astronauții vor decola doar când toate condițiile necesare vor fi împlinite. „Vom lansa când vom fi gata. […] Președintele (Donald Trump) și vicepreședintele (Mike Pence) au fost mândri de echipa Nasa și echipa SpaceX pentru că au luat măsurile corecte.”, a declarat Jim Bridenstine, Administratorul NASA, cu privire la amânarea lansării de miercuri.

UPDATE:

 • 20:22 Vremea dă din nou bătăi de cap: a început să plouă în zona Centrului Spațial Kennedy.
 • 21:08 In ciuda vremii capricioase, momentan misiunea continuă precum a fost planificată
 • 21:30 Încă 45 de minute pana la momentul lansării. Vremea în continuare ar putea pune probleme, dar pregătirile finale continuă.
 • 21:35 Vremea se îmbunătățește, lansarea putănd fi posibilă
 • 21:40 Rampa de acces la rachetă și capsulă a fost retrasă. Lansarea e în grafic, vremea fiind momentan bună
 • 21:52 A început alimentarea rechetei cu combustibil
 • 22:12 Lansarea va avea loc peste câteva minute
 • 22:22 Racheta a fost lansată. Plasarea pe orbită durează 12 minute
 • 22:28 Capsula SpaceX s-a desprins de rachetă
 • 22:33 Corpul rachetei va reveni pe pământ și va ateriza pe o barjă pe ocean.
 • 22:32 Racheta Falcon 9 a aterizat cu succes pe barja „Of course I still love you”

LIVE VIDEO