Svetlana Tikhanovskaya, Belarus
Svetlana Tikhanovskaya

Liderul exilat al opoziției din Belarus i-a acordat marți președintelui Alexander Lukașenko un termen de două săptămâni pentru a demisiona, a opri violența și a elibera prizonierii politici, avertizând că altfel se va confrunta cu o grevă generală, scrie The Moscow Times.

Svetlana Tikhanovskaya, care susține că a fost adevărata câștigătoare a alegerilor din 9 august, a emis ceea ce a spus că este un „ultimatum al poporului”, cerând lui Lukașenko să renunțe la putere până pe 25 octombrie și să oprească „teroarea de stat” declanșată de autorități împotriva protestatarilor pașnici.

„Dacă cererile noastre nu vor fi satisfăcute până pe 25 octombrie, întreaga țară va ieși pașnic în stradă”, a spus ea într-un comunicat publicat în Lituania, unde se află în prezent în exil după ce a părăsit Belarusul după alegeri.

„Și pe 26 octombrie va începe o grevă la nivel național la toate întreprinderile, toate drumurile vor fi blocate și vânzările la magazinele de stat se vor prăbuși”, a spus ea. „Ai 13 zile.”

Proteste fără precedent au izbucnit după ce Lukașenko a câștigat alegerile din august asupra lui Tihanovskaya, un novice politic în vârstă de 38 de ani, al cărui soț Serghei Tihanovski plănuia să-l provoace pe Lukașenko la alegeri, dar a fost el însuși încarcerat.

În ultimele săptămâni, poliția a reținut mii de manifestanți care au raportat tortură și abuz în custodie, determinând condamnarea internațională și sancțiunile occidentale. Mai multe persoane au murit în represiune.

Declarația reprezintă, de asemenea, o schimbare de ton pentru Tikhanovskaya, care a câștigat rapid sprijinul liderilor occidentali, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.