guvernator, michigan
Gretchen Whitmer, guvernatorul Michiganului (sursa foto: Flickr)

Treisprezece bărbați, dintre care șapte asociați cu un grup de miliție anti-guvernamentală numit ”Wolverine Watchmen”, au fost arestați sub acuzația plănuire a răpirii guvernatorului Michiganului, cât și atacarea legislativului statului și amenințarea forțelor de ordine, au declarat joi procurorii citați de Reuters

Suspecții intenționaseră să răpească guvernatorul Michiganului, Gretchen Whitmer, democrată care l-a confruntat public cu președintele republican Donald Trump pentru restricțiile de coronavirus.

Procurorii au declarat că conspiratorii au discutat despre recrutarea unei forțe de 200 de susținători pentru a asalta clădirea Capitoliului de stat din Lansing și a lua ostatici, dar ulterior au trecut planul de răpire a lui Whitmer din casa ei de vacanță.

Grupul ”Wolverine Watchmen” a folosit Facebook din noiembrie 2019 pentru a recruta membri și s-a antrenat cu arme de foc pentru a se pregăti pentru „boogaloo”, un termen folosit în mișcarea miliției pentru o revoltă împotriva guvernului sau un război civil iminent, conform declarațiilor oficialilor.

Controverse la cel mai înalt nivel 

La o conferință de presă, Whitmer l-a acuzat pe Trump că a promovat extremismul politic, citând comentariile sale din timpul dezbaterii prezidențiale americane de săptămâna trecută împotriva lui Joe Biden, în care Trump a refuzat să condamne supremația albilor.

„Când liderii noștri se întâlnesc, încurajează și fraternizează cu teroriștii interni, își legitimează acțiunile și sunt complici”, a spus Whitmer.

Trump a atacat-o pe Whitmer pe Twitter ulterior, spunând că guvernatorul „a făcut o treabă groaznică” și a considerat-o nerecunoscătoare față de administrația sa.

„Departamentul meu de justiție și forțele de ordine federale au anunțat … astăzi că au stricat un complot periculos împotriva guvernatorului Michigan. În loc să spună mulțumesc, ea mă numește adept al supremației albe”, a scris Trump.

Biden a comentat și el pe marginea acestui subiect, acuzându-l pe Trump că „a dat oxigen fanatismului și urii pe care le vedem în țara noastră”.

Securitate din SUA a avertizat în ultimele luni că extremiștii violenți ar putea reprezenta o amenințare pentru alegerile prezidențiale. Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în septembrie că agenția sa desfășoară investigații asupra extremiștilor, inclusiv susținători ai supremației albilor și grupurilor antifasciste.