Malala Yousafzai (sursa: Wikimedia Commons)

Activista Malala Yousafzai, câștigătoare a premiului Nobel la doar 17 ani, a postat pe Twitter un mesaj în care anunță că a absolvit prestigiosul Oxford. Activista a devenit celebră după ce a militat pentru educarea fetelor din zona acesteia din Pakistan, fiind chiar împușcată de talibani, potrivit AFP

Malala Yousafzai a obţinut diploma în filosofie, politică şi economie la Oxford. Malala a fost admisă la acestă universitate în 2017, după ce a urmat cursurile unui liceu din Birmingham. Ea s-a refugiat împreună cu familia în acest oraş în 2012.

În 2007, talibanii au început să controleze valea Swat din Pakistan, regiune turistică până atunci paşnică.

La 11 ani, fiică a unui director de şcoală şi a unei mame fără studii, scria pe un blog BBC în urdu, limba naţională, despre mediul dominat de frică din zona sa natală.

Câștigând notorietate, talibanii au decis că trebuie să o elimine pe fetiță. Astfel, au atacat autobuzul cu care se întorcea de la școală, împușcând-o și pe ea. Avea doar 15 ani atunci.

După atac, Malala și familia ei s-au refugiat în Marea Britanie. Ea era la școală în Birmingham atunci când a aflat că ea împreună cu o altă activistă, Kailash Satyarthi, au câștigat premiul Nobel pentru lupta pentru accesul la educație tuturor copiilor. Avea doar 17 ani când a obținut această distincție.