Protest Black Lives Matter în Ashville, Carolina de Nord

În Statele Unite ale Americii au avut loc mai multe manifestații la care au luat parte adunat mii de protestatari în cinstea sărbătorii Junteenth, zi ce comemorează sfârșitul sclaviei pe teritoriul Americii de Nord, transmite Digi24.

Sărbătoarea este o comemorare a zilei de 19 iunie 1865, când au fost eliberați ultimii sclavi rămași captivi după războiul de secesiune, în statul Texas. Deși ziua de 19 iunie este considerată ca fiind sfârșitul sclaviei pe teritoriul Statelor Unite, în statele de frontieră Delaware și Kentucky deținerea de sclavi a fost legală până pe 6 Decembrie 1865.

Participanții au marcat evenimentul cerând dreptate socială și militând împotriva rasismului, pe fondul protestelor Black Lives Matter organizate de-a lungul ultimelor săptămâni. Manifestațiile au fost organizate în mai multe orașe printre care și Tulsa, din Oklahoma. Un protestatar din acest oraș și-a exprimat nemulțumirea legată de faptul că aici, unde în anul 1921 a avut loc unul dintre cele mai grave masacre anti-rasiale din America, pe 19 iunie ar fi trebuit să aibă loc un  miting electoral al președintelui Donald Trump, transmite BBC. Mitingul a fost amânat pentru data de 20 iunie.

Manifestații au fost organizate și la New York și Washington, unde protestatarii au doborât singura statuie a unui general confederat, potrivit Digi24. Pe canalul ABC7 News au fost difuzate imagini ale statuii generalului sudist Albert Pike, vandalizată și coborâtă de pe soclu.