boris, johnson, carantină, națională
Boris Johnson anunță carantina națională (sursa: wikipedia commons)

Guvernul britanic a confirmat formal Uniunii Europene că nu va prelungi perioada de tranziţie post-Brexit, potrivit Agerpres.

Astfel, autoritatile din Marea Britanie și-au manifestat clar intenția către Uniunea Europenă de a nu prelungi perioada de tranziţie post-Brexit care expiră la sfârşitul lunii decembrie şi până la finalul căreia Bruxellesul şi Londra trebuie să ajungă la un acord privind relaţiile lor viitoare.

În schimb Regatul Unit a renunţat la planul de a introduce imediat de la 1 ianuarie 2021 controale vamale complete asupra bunurilor importate din UE, acestea urmând să se aplice etapizat.

Uniunea Europeană apreciază că este vorba de „sfârşitul discuţiilor” pe această temă.

„În mod clar, este sfârşitul dezbaterii pe această temă. Am luat notă de poziţia Marii Britanii şi am transmis, aşa cum a făcut şi preşedintele Ursula von der Leyen, că Uniunea Europeană rămâne deschisă unei astfel de prelungiri. Dar considerăm decizia Marii Britanii ca fiind definitivă”, a reacţionat Maros Sevcovici, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Practic, guvernul britanic dorește din partea UE aceleași condiții acordate Canadei, Coreei de Sud, sau Japoniei. Acestea sunt însa greu de îndeplinit, UE aducănd în discuție proximitatea dintre Marea Britanie si continent.