boris, johnson
Boris Johnson (sursa foto: Flickr)

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este gata să părăsească discuțiile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană, cu excepția cazului în care există o schimbare semnificativă de abordare din partea blocului, potrivit Euronews.

Într-o declarație video adresată liderilor care participă la summitul Consiliului European de la Bruxelles, el a spus că Marea Britanie ar fi dispusă să adopte o ieșire fără acord la sfârșitul anului, cu excepția cazului în care UE ar putea oferi Marii Britanii un acord de liber schimb în stil canadian.

„Desigur, suntem dispuși să discutăm aspectele practice cu prietenii noștri, unde s-au făcut deja multe progrese, de altfel, în probleme precum securitatea socială, aviația, cooperarea nucleară și așa mai departe”, a spus Johnson.

„Dar, indiferent de motiv, din summit este clar că, după 45 de ani în care Marea Britanie a fost membru, nu sunt dispuși, cu excepția cazului în care există o schimbare fundamentală de abordare, să ofere acestei țări aceleași condiții precum Canada”.

Vorbind la summit-ul de joi, cancelarul german Angela Merkel i-a cerut lui Johnson să rămână la masa negocierilor, spunând că ambele părți trebuie să găsească un punct comun, în timp ce discuțiile tulburi par să se încheie.

Downing Street a indicat că, dacă nu se va ajunge la un acord până în acest weekend, Marea Britanie se va retrage din discuțiile privind viitoarea relație comercială cu UE.

UE a propus prelungirea negocierilor cu încă două-trei săptămâni, însă într-o declarație de joi, președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat că revine Regatului Unit să „facă demersurile necesare” pentru a face posibil un acord.

„În ceea ce privește Brexit, suntem uniți și hotărâți să ajungem la un acord. Dar nu cu orice preț”, a spus el.

„Orice acord cu privire la relația noastră viitoare ar trebui să se bazeze pe mandatul nostru, în special atunci când vine vorba de condiții de concurență echitabile, pescuit și guvernanță.

„Cu privire la aceste chestiuni, suntem îngrijorați de lipsa progresului la masa negocierilor. Suntem 100% uniți. Și avem încredere deplină și îl sprijinim pe negociatorul nostru șef, Michel Barnier, să continue negocierile. Facem apel la Marea Britanie să facă mișcările necesare.”

Michel Barnier, care urmează să viziteze Londra luni, va continua negocierile cu blocul care va intensifica pregătirile pentru un Brexit fără acord.

„În ceea ce privește Acordul de retragere și Protocoalele sale, acestea trebuie să fie puse în aplicare pe deplin. Aceasta este, de asemenea, o chestiune de credibilitate internațională pentru Marea Britanie.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.