sursa: wikipedia

Trupele chineze s-au mutat într-o secțiune tensionată, disputată, a graniței cu Himalaya, între China și India, afirmă un oficial de rang înalt din Delhi, potrivit CNN.

Vorbind pentru News18, afiliat CNN, ministrul apărării indian, Rajnath Singh, a declarat, marți, că un „număr semnificativ” de trupe chineze s-au mutat la Linia de control actual (LAC) între cele două țări.

„Este adevărat că soldații chinezi sunt la frontieră. Aceștia susțin că este teritoriul lor. Pretenția noastră este că este zona noastră. A existat un dezacord asupra acesteia … India a făcut ceea ce trebuie să facă”, a spus Singh în timpul interviului.

El a adăugat că discuții la nivel înalt între cele două țări vor avea loc pe 6 iunie.

„Nu vrem ca nici o țară să se plece în fața noastră, dar nici nu ne vom înclina în fața vreunei țări”, a mai spus Singh.

India și China împart una dintre cele mai lungi granițe terestre din lume. În 1962, cele două țări s-au angajat într-un sângeros război de graniță cu Himalaya, iar tensiunile au continuat să se declanșeze acolo sporadic în deceniile de atunci.

La 1 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez pentru Afaceri Externe, Zhao Lijian, a declarat într-o conferință de presă că situația de la frontieră este „stabilă și controlabilă”.

„Cele două părți pot rezolva problemele legate prin mecanismele stabilite legate de frontieră și canalele diplomatice”, a spus el.