balon NASA, Spațiu, studierea stelelor
Balon NASA (sursa foto: Wikimedia Commons)

NASA plănuiește să trimită un balon de mărimea unui teren de fotbal în spațiu pentru a studia cum se formează stelele și planetele. Balonul va fi lansat din Antactica în decembrie 2023, scrie CNN.

Misiunea, denumită Asthros de către NASA, va trimite din Antactica în 2023 un balon care va petrece 3 săptămâni în atmosferă, în zona stratului de ozon.

Balon va avea și un telescop special pentru a capta lumina pe care ochiul omenesc nu este capabil să o perceapă. De fapt, telescopul dă numele proiectului, fiind de fapt o prescurtare. Inginerii NASA vor începe testele luna viitoare.

Experții din spatele proiectului spun că pot extrage date în timp real înregistrate de telescopul care se va afla la aproximativ 40 de kilometri de pământ, pe respectivul balon.

Misiunea balonului și implicit a telescopului este de a studia procesul denumit „feedback stelar”. Mai exact, acest proces facilitează formarea stelelor. Atunci când se formează explozii solară, există două posibilități: materialul din care stelele sunt formate se dispersează, ori se acumulează și ajută la formarea stelelor.

Așa că, pentru a înțelege acest proces, balonul din proiectul NASA se va deplasa în două zone de pe Calea Lactee care sunt cunoscute pentru formarea stelelor.