Alexei Navalny
Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalny (sursă foto: Wikipedia)

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, se va întoarce în Rusia, a spus purtătorul de cuvânt al acestuia.

„Pentru mine este nedumeritor de ce ar trebui să gândească cineva altfel”, a postat Kira Yarmysh pe Twitter, conform BBC.

Navalny a postat, de asemenea, o poză pe Instagram pentru prima dată de când a fost otrăvit, anunțând că respiră fără ventilație.

El a leșinat în avion, zburând din Siberia pe 20 august. Testele au arătat că a fost otrăvit cu un agent nervos, Novichok.

A fost transferat la spitalul Charité din capitala Germaniei, Berlin.

Echipa sa susține că a fost otrăvit la ordinele președintelui rus Vladimir Putin. Kremlinul neagă orice implicare.

„Toată dimineața jurnaliștii mi-au scris și m-au întrebat, este adevărat că Alexei intenționează să se întoarcă în Rusia?”, a scris Yarmysh.

„Din nou, pot confirma tuturor: nu au fost luate în considerare niciodată alte opțiuni.”

Anunțul a venit la scurt timp după ce Navalny a intrat pe Instagram.

„Bună, aici este Navalny. Mi-a fost dor de voi. Încă nu pot face mare lucru, dar ieri am reușit să respir singur toată ziua”, a scris el.

„Doar pe cont propriu, fără ajutor suplimentar, nici măcar o vâlvă în gât. Mi-a plăcut foarte mult. Este un proces remarcabil, care este subestimat de mulți. Recomand cu tărie”.

Există o prezență modestă a poliției în afara spitalului unde este tratat Navalny, relatează Ben Tavener de la serviciul BBC rus de la fața locului.

Există doi ofițeri înarmați la o singură intrare și o dubă de poliție care staționează afară de câteva zile, spune corespondentul BBC.

Rapoartele neconfirmate din mass-media germană sugerează că au fost înființate încă două linii de poliție armate în interior – în afara secției și lângă patul politicianului.

Între timp, Kremlinul a exclus o întâlnire între Navalny și Putin, după recuperarea sa.

„Nu vedem necesitatea unei astfel de întâlniri, așa că cred că o astfel de întâlnire nu va avea loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, potrivit agenției de știri Interfax.