Alexei Navalny
Alexei Navalny / sursa: wikipedia commons

Criticul Kremlinului, Alexei Navalny, a spus că serviciile de informații din Rusia l-au otrăvit cu un agent nervos Novichok, deoarece autoritățile l-au văzut ca o amenințare înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor, potrivit Reuters.

„Au înțeles că există probleme mari care îi amenință înaintea alegerilor pentru Duma de Stat”, a spus Navalny într-un interviu pe YouTube cu un blogger rus, prima sa apariție video de când a fost externat de la un spital din Berlin.

Criticul deschis al președintelui Vladimir Putin a ieșit din comă la începutul lunii septembrie, după ce a leșinat pe un zbor intern în Siberia pe 20 august.

Medicii germani spun că a fost otrăvit cu un agent nervos Novichok. Germania, Franța și alte țări occidentale au cerut o explicație de la Kremlin pentru boala lui Navalny.

Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia Putin sau autoritățile ruse ar fi fost responsabile pentru starea lui Navalny.

Navalny a spus că nu știe cum un agent nervos Novichok intrase în sistemul său, dar că ar fi putut atinge ceva contaminat. El a spus că recuperarea sa ar putea dura încă două luni. La un moment dat în interviu, el a întins mâna pentru a arăta tremurând.

Navalny a spus că urmează terapie fizică, și că sănătatea sa s-a îmbunătățit semnificativ, chiar și medicii fiind surprinși de viteza de recuperare.

Alegerile parlamentare din Rusia urmează să aibă loc în septembrie, deși unele rapoarte media au sugerat că ar putea fi amânate până în primăvara anului viitor.