prim, ministru, noua, zeelandă
Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande (sursa foto: Flickr)

Noua Zeelandă și-a desemnat luni prima femeie indigenă ministru de externe pentru a reprezenta ceea ce se transformă în unul dintre cele mai diverse parlamente din lume, potrivit CNN.

Nanaia Mahuta, care este Māori, indigenii din Noua Zeelandă, în urmă cu patru ani a devenit, de asemenea, prima femeie parlamentar a țării care a purtat un moko kauae, un tatuaj tradițional pe bărbie. Fostul ministru de externe al țării, Winston Peters, este și el Māori.

„Sunt privilegiată să pot conduce relația cu spațiul străin”, a spus Mahuta, potrivit radiodifuzorului național Radio New Zealand.

Partidul Laburist de centru-stânga al prim-ministrului Jacinda Ardern a fost reales luna trecută, câștigând 49,1% din voturi conform rezultatelor preliminare. Luând 64 din cele 120 de locuri, partidul ei a fost primul care a câștigat majoritatea de la introducerea actualului sistem politic al țării în 1996.

Parlamentul lui Ardern pare a fi unul dintre cele mai diverse din lume. Aproape jumătate dintre parlamentarii din țară vor fi femei – semnificativ mai mare decât media globală de 25%.

Aproximativ 10% din parlamentul de intrare este deschis LGBTQ – mai mare decât titularul titlului anterior, Regatul Unit, unde aproximativ 7% dintre membrii Camerei Comunelor sunt în mod deschis homosexuali, potrivit unui radiodifuzor național Television New Zealand. Noul vicepremier din Noua Zeelandă, Grant Robertson, este, de asemenea, gay.

„Acesta este un cabinet și un executiv care se bazează pe merit care, de asemenea, se întâmplă să fie incredibil de divers și sunt mândra de asta”, a spus Ardern luni, când și-a anunțat cabinetul.