Indigeni Amazon
Indigeni Amazon / sursa: wikipedia commons

Un expert brazilian de top în triburile amazoniene izolate a fost ucis de o săgeată care l-a lovit în piept în timp ce se apropia de un sit indigen, conform BBC.

Rieli Franciscato, în vârstă de 56 de ani, a murit miercuri într-o regiune îndepărtată a statului Rondônia din nord-vestul Braziliei.

El se afla în zonă pentru a monitoriza un trib ca parte a activității sale pentru agenția indigenă a guvernului, Funai. Un ONG fondat de Franciscato l-a descris ca fiind „un profesionist excelent, serios și dedicat”.

Asociația Kaninde Ethno-Environmental Defense, la  a cărei creare a contribuit în anii 1980, a declarat că grupul indigen nu are capacitatea de a distinge între un prieten sau un dușman din lumea exterioară.

Martorii au spus că Franciscato și însoțitorii săi au fost supuși tirului în timp ce se apropiau de un grup indigen.

Franciscato, care era însoțit de poliție, a încercat să se adăpostească în spatele unui vehicul, dar a fost lovit în piept de o săgeată, au spus martorii.

Un polițist care a asistat la incident a declarat că Franciscato a reușit să scoată săgeata, care l-a lovit deasupra inimii.

„A strigat, a tras săgeata din piept, a alergat 50 de metri și s-a prăbușit, lipsit de viață”, a spus ofițerul într-o înregistrare audio postată pe rețelele de socializare.

Un fotoreporter din regiune, Gabriel Uchida, a declarat pentru agenția de știri AFP că Franciscato a încercat să observe un grupul izolat de pe râul Cautario.

Uchida, care a asistat și el la incident, a declarat că tribul este de obicei „un grup pașnic”, dar „de data aceasta, erau cinci bărbați înarmați – un grup de război”.