sursa: Facebook
Hong Kong (sursa: Facebook)

Oficialii din Hong Kong au reacționat sâmbătă la declarațiile președintelui american Donald Trump de a lipsi orașul de statutul său special, în încercarea de a pedepsi China pentru impunerea legilor de securitate națională pe hub-ul financiar global, potrivit Reuters.

La câteva ore după ce Trump a declarat că orașul nu mai garantează privilegiile economice și că unii oficiali ar putea face față sancțiunilor, ministrul securității John Lee a declarat reporterilor că Hong Kong nu poate fi amenințat și că va promova noile legi.

„Nu cred că vor reuși să folosească vreun mijloc prin care să amenințe guvernul (Hong Kong), deoarece credem că ceea ce facem este corect”, a spus Lee.

Ministrul Justiției, Teresa Cheng, a declarat că baza acțiunilor lui Trump a fost „complet falsă și greșită”, spunând că legile de securitate națională sunt legale și necesare pentru fosta colonie britanică.

În unele dintre cele mai dure retorici ale sale, Trump a declarat că Beijingul și-a încălcat cuvântul cu privire la gradul ridicat de autonomie din Hong Kong, propunând legislația de securitate națională și că teritoriul nu mai garantează privilegiile economice ale Statelor Unite.

„Vom lua măsuri pentru a revoca tratamentul preferențial al Hong Kong-ului ca un teritoriu vamal și de călătorie separat de restul Chinei”, a declarat Trump, adăugând că Washingtonul va impune, de asemenea, sancțiuni persoanelor considerate responsabile de „sufocarea – absolut aberantă” a libertății Hong Kong-ului “.