sursa: Captură foto

La cea de a 75-a sa aniversare, Organizaţia Naţiunilor Unite, ”casa noastră comună, este în dezordine, după imaginea lumii noastre”, a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, subliniind că în cadrul acestei instituţii „trebuie acţionat” în contextul pandemiei, relatează AFP.

„Fundaţiile sale se erodează, zidurile sale crapă chiar sub loviturile violente ale celor care au construit-o”, a spus şeful statului francez, fără a da nume de ţări, dar vizând în mod transparent SUA, care s-au detaşat de trei ani de ONU şi de mai multe dintre agenţiile sale, citează Agerpres.

Emmanuel Macron a făcut aceste afirmaţii într-o înregistrare video făcută în avans şi difuzată pe site-ul ONU, ca de altfel aproape 200 de intervenţii ale liderilor planetei, invitaţi să participe la un summit virtual cu prilejul celei de a 75-a aniversări a ONU.

„Tabuuri despre care se credea că sunt inviolabile au fost ridicate: războiul de anexare, utilizarea armei chimice, detenţia în masă cu impunitate. Drepturi pe care le credeam cucerite sunt batjocorite şi sistemul nostru internaţional prizonier al rivalităţilor noastre nu mai are forţa de a sancţiona aceste abuzuri”, a mai spus preşedintele francez.