papa, francisc
Papa Francisc (sursa foto: pixy.org.logo)

Vaticanul i-a refuzat secretarului de stat american, Mike Pompeo, audiența la Papa Francisc. Secretarul de stat a făcut în trecut mai multe declarații controversate la adresa Bisericii Catolice, susține BBC

Sfântul Scaun a spus că Pontiful nu primește politicieni în perioada electorală. Măsura a fost luată și ținând cont de comentariile lui Pompeo despre China și Biserica Catolică.

Vaticanul l-a acuzat pe Pompeo că încercă să atragă alegători la alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie.

Într-un articol de la începutul acestei luni, Pompeo a spus că Biserica Catolică își riscă „autoritatea morală” prin reînnoirea unui acord cu China privind numirea episcopilor.

Donald Trump primește sprijin din partea mișcărilor religioase conservatoare, inclusiv a alegătorilor conservatori catolici, dintre care unii cred că Papa Francisc este prea liberal.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului spun că mulți catolici din China sunt persecutați pentru că au promis credință față de Papa în locul unei asociații oficiale chineze catolice. În ciuda acestui fapt, în 2018 Vaticanul a încheiat un acord cu China pentru a avea un cuvânt de spus cu privire la numirea episcopilor chinezi.

În acel moment, Papa Francisc a spus că speră că acordul „va permite depășirea rănilor din trecut” și va aduce o unitate catolică deplină în China.

Într-un discurs de miercuri, chiar la Roma, Pompeo a cerut Vaticanului să apere libertatea religioasă în China, spunând că „nicăieri libertatea religioasă nu este atacată mai mult decât în ​​China”.

Cei doi diplomați de top ai Vaticanului, secretarul de stat al cardinalului Pietro Parolin și ministrul de externe al arhiepiscopului, Paul Gallagher, au declarat că Papa Francisc nu îl va primi pe Pompeo, mai ales că sunt alegeri.