Biblia Gutenberg/ sursa: wikipedia commons

Un bogat politician ucrainean a făcut public un manuscris din colecția sa privată despre care spune că este un fragment din Biblia Gutenberg, prima carte tipărită din lume, deși cercetătorii au spus că ar trebui să fie autentificată, potrivit Reuters.

Biblia Gutenberg a fost produsă cu ajutorul tiparului tip mobil care a fost inventat de Johannes Gutenberg în Germania în secolul al XV-lea. Doar câteva zeci de volume există și cercetătorii se luptă să strângă informații despre fragmentele împrăștiate.

Viktor Medvedchuk, parlamentar cu legături cu Rusia, a enumerat manuscrisul într-o declarație de avere făcută obligatoriu pentru funcționarii aleși într-o reformă anticorupție în 2016.

Vineri trecută, el a afișat o singură pagina, acoperită cu două coloane de tip negru dens, cu rubrici roșii, pentru Reuters la Kiev. El a spus că l-a achiziționat la sfatul consultanților în perioada 2011-2012, deși a refuzat să spună la ce preț.

„Am cumpărat-o imediat și sincer, nu am negociat nici măcar prețul”, a spus Medvedchuk, a cărei colecție de cărți vechi conține în jur de 8.000 de volume, inclusiv primele ediții ale poeților Alexandru Pușkin și Taras Șevcenko.