sursa: wikipedia

O dispută s-a declanșat în Germania privind termenul de „rasă” din constituția țării, în contexul uciderii lui George Floyd în custodia poliției americane, potrivit dailymail.uk.

Alinatul trei din Legea fundamentală a Germaniei prevede că „nicio persoană nu poate fi favorizată sau defavorizată din cauza sexului, părinților, rasei, limbii, patriei și originii, credinței sau opiniilor religioase sau politice”.

Mai mult, Partidul Verde a mers mai departe în această săptămână, dorind o schimbare a constituției în vigoare din 1949, cu o trimitere directă împotriva dictaturilor precum regimul nazist, care a susținut politica rasistă, în urmă cu mai bine de șapte decenii.

Sprijinind apelul, comisarul german pentru combaterea antisemitismului Felix Klein a declarat: „Termenul de rasă este un construct social conceput pentru a devaloriza și a discrimina oamenii.”

Partidul de extremă stânga al lui Linke și FDP-ul favorabil afacerilor s-au aliniat solicitării, unii critici ai termenului cerând ca acesta să fie înlocuit cu cuvinte precum „origine etnică”.

Chiar și conservatorii cancelarului Angela Merkel au rupt tăcerea în privința subiectului.
Întocmită după al doilea război mondial, Legea de bază a Germaniei a fost modificată de 62 de ori, inclusiv pentru a ține cont de integrarea europeană și reunificarea germană.