Parlamentul din Israel autorizează folosire serviciilor interne de informații pentru combaterea pandemiei (sursă foto: Wikimedia Commons)

Parlamentul din Israel a autorizat folosirea serviciilor interne de informații pentru localizarea persoanelor bolnave de coronavirus. Decizia este aspru criticată de ONG-uri, care o consideră o încălcare a dreptului la viață privată, transmite Agerpres

Serviciul de securtitate internă, Shin Bteh, va fi folosit cu acest scop pentru o perioada de trei săptămâni. Serviciul folist în mod obișnuit pentru combaterea terorismului va fi de această dată utilizat pentru a monitoriza cazurile ”care nu pot fi supravegheate în alt mod”.

Serviciul a fost folosit începând cu luna martie pentru colectarea de date despre cetățenii bolnavi, însă utilizarea a fost blocat de Curtea Supremă după sesizarea ONG-urilor și criticile aduse de acestea. Se revine totuși la folosirea serviciului, reglementată de această dată printr-o lege, din cauza creșterii numărului de persoane infectate.

Legea a fost acum adoptată cu 53 de voturi pentru și 38 de voturi împotrivă.

Numărul cazului de persoane bolnave de coronavirus a ajuns în Israel la 26.020, dintre care 980 au fost declarate în ultimele 24 de ore.