Eurodeputati (europarl.europa.eu)

Parlamentul European condamnă intruziunea Chinei, făcută prin adoptarea unor legi abuzive cu privire la securitate în Hong Kong. Europarlamentarii cer UE să prevadă sancțiuni împotriva liderilor chinezi, potrivit unei rezoluții adoptate cu câteva zile înaintea unui summit între Uniunea Europeană și China, transmite Digi24.

„Impunerea unilaterală a legii cu privire la securitatea naţională de către Beijing la Hong Kong este o atingerea globală adusă autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale oraşului” este scris în rezoluția votată cu largă majoritate de 565 de voturi ale europarlamentarilor.

Conform rezoluției, dacă noua lege urmează să fie aplicată de China, UE își propune să prezinte cazul Curții Internațional de Justiție și să adopte sancțiuni împotriva liderilor responsabili de încălcarea drepturilor omului la Hong Kong.

De asemenea, europarlamentarii au propus crearea unui sistem care să permită cetățenilor din Hong Kong să se refugieze mai ușor în Europa, în cazul unei noi deteriorări a drepturilor și libertăților fundamentale.

Uniunea Europeană este legată de China prin relații comerciale, Europa fiind prima destinație a exporturilor chineze. Parlamentul Europei susține că UE trebuie să folosească pârghia economică pentru a sta împotriva încălcării drepturilor omului săvârșită la Hong Kong.

1 COMENTARIU

Comments are closed.