neil, amstrong
Neil Amstrong, primul om pe Lună (sursa foto: Picryl)

Casa de licitații Christie’s din Londra a anunțat că 2.400 de imagini de epocă, care variază de la începutul erei spațiale la ultimii ajunși pe Lună, vor fi scoase la licitație. Printre ele, se află și primul selfie realizat pe Lună, scrie The Guardian.

”Saltul uriaș al lui Neil Armstrong pentru omenire” este la vânzare pentru care dă cei mai mulți bani, după ce un colecționar privat a lansat la licitație pentru imaginile NASA din epoca de aur a zborului spațial, inclusiv singura fotografie făcută a primului om care a mers pe Lună.

Instantaneul din iulie 1969 este punctul culminant al colecției de 2.400 de imagini de epocă pe 700 de loturi prezentate pe site-ul Christie’s of London, inclusiv primul selfie din spațiu de către colegul de echipaj Apollo 11 al lui Armstrong, Buzz Aldrin, și fotografia epocală Earthrise care a surprins planeta emergentă deasupra orizontului lunii.

Licitația începe de la aproximativ 132 de dolari pentru multe dintre fotografiile din licitație, care se desfășoară online din cauza pandemiei de coronavirus. Christie’s estimează că unele dintre imaginile mai cunoscute vor ajunge la peste 66.000 de dolari individual.

„Colecția este cea mai cuprinzătoare colecție privată de fotografii NASA prezentate vreodată la licitație și acoperă fiecare etapă vizuală a programului spațial, de la primele zile ale lui Mercur, progresele tehnice ale Gemenilor și orbiterului lunar, până la triumfurile lui Apollo”, a declarat Christie’s într-un comunicat de presă care promovează vânzarea.

Despre o colecție impresionantă

”Călătoria către o altă lume: Colecția de fotografii Victor Martin-Malburet” este o călătorie cronologică a realizărilor omenirii în spațiu, începând cu primele zile ale rachetei din anii 1940 până la prima fotografie color a Pământului și a lunii împreună în aceeași imagine statică, luată din sonda spațială Voyager 1 în 1977.

Adunate de Martin-Malburet, un francez în vârstă de 39 de ani, care a acumulat imagini spațiale din anii adolescenței când a visat să devină astronaut, părți ale colecției au fost expuse în diferite moduri de-a lungul anilor.

Cel mai recent, imagini din misiunile Apollo din anii 1960 și începutul anilor 1970 au fost expuse la mai multe muzee de artă prestigioase din Europa în vara anului 2019 pentru a comemora 50 de ani de la prima aterizare umană pe lună.

Alte imagini notabile de vânzare o includ pe Laika, primul câine care ”a orbitat” Pământul; Blue Marble, prima fotografie completă a Pământului făcută prin ochi umani în 1972; și mai mulți din misiunea Apollo 17 din acel an, în care Eugene Cernan și Harrison Schmitt au fost ultimii dintre cei 12 oameni care au pus piciorul pe Lună.

Doar patru sunt încă în viață, printre care fostul senator american Schmitt, în vârstă de 85 de ani, și Aldrin, în vârstă de 90 de ani, care a scris pe Twitter în iunie 2018 că este mândru că a făcut primul selfie spațial din lume, în timpul zborului său din 1966 la bordul Gemini 12. „Ăsta a fost un selfie stick scump! ” a scris el.