Hong Kong, proteste
Proteste Hong Kong (sursă foto: Wikimedia Commons)

Peste 300 de persoane au fost arestate în timpul protestelor de astăzi de pe străzile din Hong Kong, declanșate după ce guvernul Chinez a impus o nouă lege privind securitatea, care încalcă drepturile și libertățile cetățenilor din Hong Kong, transmite dpa.

Reprezentanții poliției au declarat că nouă persoane au fost arestate pentru încălcarea legii, dar nu au dat mai multe detalii. Alte infracțiuni au inclus adunarea ilegală, tulburarea liniștii publice și încălcări ale normelor de trafic.

Autoritățile au folosit tunuri de apă, grenade cu gaze lacrimogene și spray cu piper pentru a dispersa mulțimile.

Înaintea arestărilor, poliția a arborat steaguri violet de avertizare, pentru a preveni protestatarii că pot fi arestați pentru separatism în baza noii legi intrate în vigoare.

Un protestatar a fost arestat pentru că a afișat sloganul ”Independență în Hong Kong”, act care, de acum înainte, poate fi grav sancționat cu închisoarea.

Șeful executivului din Hong Kong, Carrie Lam, și alți oficiali guvernamentali de top din orașul guvernat din China au discutat detalii despre lege în cadrul unei conferințe de presă, miercuri, prima zi în care legea a fost pusă în aplicare în mod complet.

Carrie Lam a declarat că este mulțumită de promulgarea recentă a celor două legi care au stârnit tulburările: noua lege de securitate națională, precum și Legea imnului național, care stipulează că batjocorirea imnului național va fi sancționată ca infracțiune.

Carrie Lam a declart că legea nu va încălca drepturile și libertățile cetățenilor din Hong Kong, în ciuda temerilor protestatarilor.

„Încă cred că marea majoritate sunt cetățeni care respectă legea, care doresc stabilitate și prosperitate”, a spus ea. „Scopul acestei legislații este descurajarea [infracțiunilor], nu doar pedepsirea”.

Secretarul pentru securitate, John Lee, a declarat că dorește să se asigure că oamenii cunosc gravitatea infracțiunilor împotriva legii și a sancțiunilor pe care le atrag.
„Vă rugăm să nu ne testați limitele”, a declarat acesta.

Poliția a anunțat că pe străzile din Hong Kong vor fi desfășurați între 3.000 și 5.000 de ofițeri.

Frontul pentru Drepturile Civile ale Omului, grupul care a organizat anul trecut cele mai mari proteste împotriva legii extrădării, a promis că va continua să organizeze un marș de protest, în ciuda interdicțiilor.