Polonia ar trebui să se retragă din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței domestice împotriva femeilor (sursă foto: https://www.spangdahlem.af.mil/)

Un oficial al guvernului Poloniei susține că țara ar trebui să respingă un tratat european de combatere a violenței împotriva femeilor, deoarece unele elemente ale acestuia contravin valorilor constituționale ale țării. Declarația a fost făcută sâmbătă, transmite Reuters.

Polonia a ratificat Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei pentru prevenirea violenței împotriva femeilor în 2015, sub fostul guvern centrist.

Partidul conservator naționalist actualmente aflat la guvernare, numit „Lege și Dreptate”, se angajează să apere valorile tradiționale ale familiei. Acest a semnalat că Varșovia ar putea renunța la tratat, spunând că legile Poloniei pentru protejarea femeilor sunt mai eficiente decât normele impuse de Convenția de la Istanbul.

„Convenția include un strat ideologic periculos, care este contrar ordinii constituționale poloneze”, a declarat Janusz Kowalski, ministru adjunct al activelor de stat și parlamentar asociat partidului ce se află la guvernare. Părerea sa este împărtășită de alți oficiali ai guvernului, care susțin că Polonia ar trebui să nu mai respecte convenția.

Pe de altă parte, Ministrul Justiției din Polonia, Zbigniew Ziobro, afirmă că tradițiile, cultura sau religia nu pot fi utilizate ca o justificare pentru actele de violență împotriva femeilor.

Disputa apare în contextul în care, la nivel european, apelurile către liniile telefonice de urgență ale victimelor abuzurilor domestice au crescut cu 60%. Măsurile de izolare generalizate sunt asociate cu o creștere a consumului de alcool și droguri, care poate duce la apariția mult mai frecventă a cazurilor de violență domestică.

Vineri seara, mii de oameni, în mare parte femei, au protestat la Varșovia și în alte orașe din Polonia împotriva planurilor guvernului de a părăsi convenția. „Scopul [guvernului] este de a legaliza violența domestică”, susține Magadalena Lempart, una dintre organizatorii protestelor de vineri.